sâmbătă, 16 octombrie 2010

Trupul metamorfozat...

Alchimia afirmă că ființa umană are, la modul esențial, trei componente: corpul, sufletul, spiritul. Fiecare componentă este, în anumite etape din viața unuia, mai pregnantă decât celelalte. Metafizic vorbind, cele trei par a fi într-o luptă continuă în care spiritul va triumfa. Însă, în viața aceasta, fizic și concret vorbind, cum se manifestă fiecare?

Dacă vorbim despre corp ca și trup fizic, ne putem lega de anumite reacții chimice, dar pe care le resimt ca fiind declanșate de suflet.

Corpul, trupul îl văd ca pe un amalgam de conexiuni și reacții chimice. Le resimt ca fiind declanșate de suflet și simt ființa ca o fuziune dintre principiul feminin și principiul masculin. Esențele spirituale masculine sunt manifestate în mod matern și creator, generând întregul ”univers”. Amorul profund, generator de viață, prin care individualitatea dispare, prin dizolvarea fiecărui partener în celălalt, generează acest echilibru profund, sinteză a elementelor masculin și feminin, ființa androgină.

Când se vorbește despre suflete-pereche se face referire la mitul androginului, însă eu cred că androginul trăiește în fiecare. Suntem ființe duale în care coexistă principiul feminin și cel masculin, indiferent de gen. Cred că în fiecare dintre noi zace o astfel de fuziune care poate fi resimțită profund doar în momentul în care este declanșată fără încercarea de a fi transformată. Elementul declanșator poate fi o persoană cu care avem o comunicare excelentă sau cu care împărtășim anumite valori, poate fi un act sexual intens, poate fi orice experiență care provoacă o deschidere sau o reacție în noi înșine. Fiind construiți ca ființe interdependente, cele mai profunde elemente sunt cele venite de la și prin Celălalt.

Experiențele sexuale sunt cel mai bun exemplu în acest sens. Putem combina detașarea emoțională, în momente care o cer, cu implicarea sexuală, generând un act sexual intens declanșator de experiențe revelatoare. Putem totodată să ne implicăm și emoțional și sexual pentru a obține o experiență unică, profundă, unificatoare.

Nivelul senzorial devine cel din care se nasc sentimentele. Senzațiile sunt cele căutate pentru că ele generează dezamorțirea celor două principii existente în fiecare. Senzațiile trezesc androginul din noi, iar senzațiile profunde le poți găsi doar prin Celălalt.

Corpul, sufletul și spiritul coexistă în ființa umană, în și prin Trupul său, acum și aici.

Un comentariu:

  1. camil17:55

    nu putem exista în afara materiei, la fel cum materia e moartă fără emoțiile umane

    RăspundețiȘtergere