luni, 7 iunie 2010

Între comunicare și non-comunicare

Auzim zilnic cuvinte mari: globalizare, multiculturalitate, unitate, solidaritate. Cum întâmpinăm noi aceste concepte, abstracte de-a dreptul uneori?
Tehnologia avansată favorizează relaționarea (în sensul creșterii numărului de contacte!). Întrebarea e simplă: cu câți dintre oamenii cu care intrăm în contact comunicăm? Cunoaștem limba celui cu care încheiem o afacere, știm numele președintelui țării pe care urmează să o vizităm, știm care sunt punctele de atracție turistică în locul în care ne vom petrece concediul. Dar ce știm despre valorile, despre atitudinile, despre concepțiile și experiențele celor cu care intrăm în contact? Sunt acestea importante astăzi, când ne grăbim atât de tare? Cum putem avea încredere că sunt luate decizii corecte când noi nu reușim să știm pe ce pune preț cel care ia aceste decizii? De ce ne ascundem atât de tare de cei din jurul nostru? De ce nu avem timp să-i cunoaștem cu adevărat pe cei cu care relaționăm?
Nu există comunicare pentru că nu există interes pentru lucrurile care îl definesc pe un om: valori, atitudini, credințe, cultură.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu